Når man leser om hva veldedigheter driver med så er det ofte knyttet en hard kynisme til det. Man innbiller seg at de aller fleste ikke sender pengene dit de er ment for, men heller bruker de selv. Mens det i visse tilfeller muligens kan ha skjedd, noen ganger så er det jo helt klart, så er det ikke generelt slik. De fleste som tror det er av “livets harde skole” typen, som egentlig er kyniske om de aller meste her i verden. Som med alt i verden så er det både mye godt og vondt, men akkurat i dette tilfellet så utveier det gode så mye mer det onde.

 

Verdien av veldedigheter

Det burde være ganske lett å se fordelene a veldedigheter, men det er kanskje vanskelig når man sitter ganske komfortabelt i sitt liv. Det å gi penger er en edel handling i seg selv, men når en ikke ser nytten av pengene så tror man kanskje at det er bortkastet. Det er litt som det filosofiske spørsmålet “om et tre faller i skogen og ingen hører det falle, lagde det en lyd? Bare fordi man ikke direkte opplever det, betyr ikke at det ikke har skjedd, med mindre man tror verden sentrerer rundt en selv. Ulike veldedige organisasjoner har gjort utrolig arbeid i de vanskeligst stilte landene rundt om i verden, og de fortsetter å kjempe for rettigheter til mennesker som ikke har det. For å ikke snakke om det materielle de gir til folk, som mat og vann, som naturligvis er viktigere enn noe annet. Dessverre, på grunn av hvordan politikk drives og hvordan vi som borgere ønsker at våre politikere skal oppføre seg, så faller mye av ansvaret for disse tingene på organisasjoner som ikke har den økonomiske kapasiteten, uten hjelp. Et land som Norge har det helt klart, for å ikke snakke om USA eller noen av landene av den størrelsen.

Det er ikke bare i land som lider av sult eller krig som veldedige organisasjoner driver altså, langt i fra. De kan også være langt mer lokale. I Norge så er vi faktisk så heldige, kanskje fordi vi er så få, at ingen blir utelatt fra vår helseomsorg. Selv om det også her kan være problemer. Men i andre land, større land, så blir det etablert ulike veledigheter som skal hjelpe til i forskningnen mot kreft, sykdommer som rammer barn og faktisk også matbanker, hvor mennesker som ikke har råd kan få mat. Det er jo utrolig viktig for de menneskene det hjelper.

Godt arbeid

I lys av slike ting så er det egentlig vanskelig å undervudere jobben de gjør, fordi den er faktisk så viktig for veldig mange folk. Selv om en ikke opplever det selv, betyr ikke det noen ting egentlig. De fortjener egentlig mer støtte, både fra oss som vanlige mennesker, men også fra andre instanser som har mer makt, både innflytelse og økonomi. Som sagt så er det en utrolig vanskelig jobb de gjør, men avhengig av hvilken organisasjon du ser på, så ser man også tydelig at innflytelsen de har er stor.

Amnesty har jo nesten blitt en institusjon i seg, som er respektert over hele verden. Det samme gjelder Leger Uten Grenser, så arbeidet som blir gjort kan ha en utrolig effekt på ting, så lenge vi hjelper og tillater det. Om du blir med oss videre her på sallyann.no så skal vi se mer på hva veledige organisasjoner gjør og hvordan du også kan hjelpe. Vi skal også se på uventede støttespillere, organisasjoner du kanskje ikke ville forventet. Så bli med oss videre så lærer vi noe nytt sammen.